Menü Kapat

SRC Belgesi Nedir , Nasıl Alınır?

Doğan eğitim kurumları Kütahya iline SRC belgesine ilk getiren kurum olarak kursiyerlerimiz merak ettiği bir soruya daha birlikte cevap veriyoruz.

Sürücü belgesi sahiplerinin, ticari taşıtları sevk ve idare etmeleri için almalarının zorunlu olduğu belge türüne Src belgesi denilmektedir. Mevzuata göre Src belgesi almaya hak elde eden sürücüler herhangi bir cezai işleme maruz kalmazlar. Src belgesi başvuru şartları nelerdir? Sınavsız src belgesi nasıl alınır? Src Belgesi nereden alınır?

Src belgesi 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu hükümlerine göre bir taşıt trafik tescil belgesinde “ticari” olarak geçmesi durumunda ticari olan aracı kullanacak olan sürücünün SRC belgesine sahip olması gerekmektedir. Peki bu SRC belgesi nedir, SRC belgesi alma şartları ve SRC belgesini veren yerler hakkında bilgilendirme yapacağız. Yönetmeliğe göre ticari araçlar; yük taşıma kapasitesi, oturma yer sayısına göre ve istiap haddine göre taşıtlar kendi aralarında sınıflandırılmıştır. Buna göre oturma yeri (Resmi Gazete Değişikliğine göre-17/4/2015-29329) sürücüsüyle birlikte dokuz kişiden fazla yolcu taşımacılığı yapan araçlara otobüs tanımı verilmiş, en az yüklü ağırlı 3,5 tona kadar olan araçlara kamyonet ve 3,5 tondan fazla yük taşıma kapasitesine sahip olan araçlara da kamyon tanımı yapılmıştır.

Bu bağlamda ticari araç kullanacak olan sürücülerin araç türlerine göre SRC belgesi almaları zorunlu kılınmıştır. Src belgesi alma zorunluluğu 19/07/2003 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Karayolu Taşıma Kanununa dayanarak ve 11.06.2009 tarih ve 27255 sayılı Resmi Gazete Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 36.maddesinin, ilk fıkrasının b bendine göre zorunlu hale getirilmiştir. Bu tarihlerden evvel ticari araç kullanan ticari araç sürücülerine müktesep hak tanınmış olup 25 Şubat 2003 tarihinden evvel ehliyeti olan şoförler sınavsız ve eğitimsiz olarak SRC belgeleri almaları sağlanmıştır. Yani 25/02/2003 tarihinde evvel B, C, D ve E sınıfı ehliyet sahibi olan herkes Ulaştırma Bakanlığına gerekli olan evrakları ibraz ederek sınavsız ve eğitimden muaf bir biçimde SRC belgesine sahip olabilme imkanına sahiptirler.

-SRC BELGESİ NASIL ALINIR-

*Bakanlık bu belgenin alınması için belirli şartları sağlayanlara iki ayrı yol sunmuştur.

EĞER KİŞİNİN EHLİYETİ 25.02.2003 tarihinden önceyse KİŞİ MUAFTIR.(Sınava girmez,eğitimlere katılmaz sadece e-devlet üzerinden başvuru yapar)

Muafiyet tipleri:

Sürücü belgesi B sınıfı ise SRC 2 ve SRC 4 belgesi, C, D ve E sınıfı ise SRC 1 ve SRC 3 belgesi almak için başvuruda bulunabilirler.

*Eğer kişi muaf değilse kursa tabidir.

-EĞİTİMLER-

*Kurs bakanlıkça belirlenmiş yetkili kurumlarda verilir.Her belge tipi için ayrı ders saati bulunmaktadır.

BUNLAR:

SRC 1:41

SRC 2:36

SRC 3:40

SRC 4:36

Saat şeklindedir.

*Kişi bu ders saatindeki eğitimlerini tamamladıktan sonra 40 sorudan oluşan yazılı sınava girer ve bu yazılı sınavdan başarılı olmak için 28 soruya tekabül eden 70 puanı almak zorundadır. Yazılı sınavdan başarılı olan kursiyer eğer ilk yazılı sınavından başarılı olduysa aynı gün yapılan uygulama sınavına girer ve 3 tane videolu soruya sözlü olarak yanıt verip ikisini doğru cevaplamak zorundadır.

*Kursiyer iki sınavdan başarılı olduğu takdirde kurs tarafından milli eğitime sertifika numarası bildirimi yapılır ve kursiyer 31 liralık belge aktifleştirme ücretini bankaya yatırdıktan sonra e-devlet üzerinden belgesine erişebilir.

Src Belgesi Ücreti Ne Kadar?

Bununla ilgili olarak Kütahya, Tavşanlı ve Eskişehir de bulunan Doğan Src Kurslarımıza giderek ücret ve fiyat hakkında bilgi alabilir, 30 Yıllık eğitim tecrübemizden sizden yararlanabilirsiniz.